Besök

Besök

För dig som läst eller läser boken om Elon Garp och vill besöka några ställen där han hämtat inspiration eller varit verksam finns några länkar och kartor nedan. Om du har en Smartphone med streckkodsläsare så kan du scanna streckkoderna här på sidan och får upp vägbeskrivning direkt i mobilen.

En bra streckkodsläsare heter ScanLife och finns att ladda ned till din mobil. Klicka på knappen nedan i din mobil så kommer ScanLife att kontrollera vilken mobild du använder och du kan sedan ladda ned och använda appen. Appen är kostnadsfri.

..

Ladda ned ScanLife

 

..

Tänk på att när du besöker ställen så har fastigheterna nya ägare. Så respektera det och spring inte in på deras tomter.

Gråtbäck

gråtbäckqr_gråtbäckI den lilla byn Gråtbäck hade Elon sin stuga. Där var han ofta. Vandrade i naturen och hämtade inspiration. När du följer grusvägen in till Gråtbäck möts du av en vägbom ca 1 km före. Som alla vägbommar på vägar som Orsa Besparingsskog har ansvar för har den inget lås. Det är bara att öppna den och köra vidare. Gråtbäck ståtar med att vara Inlandsbanans högsta punkt. Om du följer järnvägsspåret ca 100 meter söderut ligger Elons gamla stuga vackert inbäddad bland träden på vänster sida.

Karta Gråtbäck

 

 

Koppången

koppångenqr_koppångenKoppången är ett våtmarksområde i Orsa finnmark, omkring fyra mil norr om Orsa i Dalarna. 1998 blev det ett naturreservat. När man besöker området slås man av dess skönhet och kan genast känna igen den natur som Elon målade i många av hans målningar. 2006 hade Elon sin sista utställning. Till den målade han nya tavlor och temat var Koppången.

 

Karta Koppången

 

 

 

Vildmarksateljén

vildmarksateljenqr_säliträdbergetUppe på Säliträdberget hade Elon sin vildmarksateljé. Där tillbringade Elon och hans hustru Margit mycket tid. På den tiden var det en lång promenad genom granskogen upp till toppen, men idag kan du åka bil ända upp. Du parkerar vid en av vindsnurrorna och följer stigen upp. Två minuters promenad och du är uppe på toppen. Väl uppe möts du av en storslagen utsikt.

 

Karta Vildmarksateljén

..

..

Frustugan

qr_frustuganI Mora-Noret strax utanför Mora ligger Afrustugannders Zorns Frustuga. Zorn köpte fastigheten och skänkte den till sin maka Emma på hennes sextioårsdag. Elon fick sedan möjlighet att köpa fastigheten. I Frustugan fanns gott om plats för Elon, hans fru Margit och hundarna och där inredde han en av sina ateljeér.

 

 

Karta Frustugan

..

 

Ryssagården

ryssagårdenryssagårdenNär Elon var inne i en av sina intensivaste målarperioder lät han bygga den ariktektritade Ryssagården, bara ett stenkast från sitt föräldrahem i Ryssa strax utanför Mora. En dag var olyckan framme och hela huset brann ned till grunden. Många av hans tavlor blev lågornas rov. Försäkringsbolaget lätt bygga upp gården igen, men Elon fann inte den inspiration han hade haft innan och sålde gården.

 

Karta Ryssagården